question

Manus V. avatar image
Manus V. asked ·

Dynatrace client 6.3 - Unable to connect to Dynatrace Server 6.3

Hello,

I have installed (PTC System Monitor) Dynatrace Server / Collector and Client on Windows Server 2012 64bit VM.

The client is unable to connect to the Server at all.

The ports are opened in the firewall as well (Incoming rules)

But when i am browsing server:8020, i get the web interface.

Thanks and Regards,

Manus VELAMPALLI

+33-0760154098

6.3
10 |2000000 characters needed characters left characters exceeded

Up to 10 attachments (including images) can be used with a maximum of 50.0 MiB each and 250.0 MiB total.

Joe H. avatar image
Joe H. answered ·

Manus, It seems you've tried all the logical ideas and it's still not working. I would open a support case and have one of our support engineers take a look at your unique situation.

1 comment Share
10 |2000000 characters needed characters left characters exceeded

Up to 10 attachments (including images) can be used with a maximum of 50.0 MiB each and 250.0 MiB total.

Thats the worst part. Dynatrace support has rejected the case telling V6.3 is already in end of life phase. Very poor support from them.

Anyway, thanks a lot for your help so far @Joseph M. H. and @Babar Q.

Regards,

Manus

0 Likes 0 · ·
Manus V. avatar image
Manus V. answered ·
@Babar Q.

@Joseph

Post server restart, i see below message in server.0.0.log

2018-11-15 02:55:11 WARNING [CachingFqdnResolver] Failed to resolve DNS for IP '127.0.0.1' - had following exception: com.dynatrace.diagnostics.sdk.net.FqdnResolutionException: Cannot resolve FQDN for IP address '127.0.0.1' [log message will be suppressed for 30 minutes]

4 comments Share
10 |2000000 characters needed characters left characters exceeded

Up to 10 attachments (including images) can be used with a maximum of 50.0 MiB each and 250.0 MiB total.

Hello @Manus V.

I read the following solution in the past, so you can also try to fix this problem that the host file contained reference to localhost to an IP address, therefore, removing the localhost from the IP reference allow the communication to work correctly between frontend and backend. You do the modification in the host file and then restart the frontend server service, if it doesn't work then you can restart the host itself.

If the above solution doesn't work for you then have a look in the below post and follow the instructions.

https://answers.dynatrace.com/spaces/148/uem-open-q-a_2/questions/176301/frontend-server-connecting-error.html

Regards,

Babar

0 Likes 0 · ·

@Babar

I implemented that solution and it didnt work.

Also, I cannot disable firewall in my enterprise machine. I have added these ports in inbound rules though to allow it.

2021, 2020, 2030, 2031, 8020, 8021, 6698, 9999, 9988

Meanwhile everything is dehighlighted and shown empty because the connection fails.

capture2.png

Thanks,

manus

0 Likes 0 · ·
capture2.png (43.8 KiB)

Hello @Manus V.

Did you try to launch the WebStart Client?

Steps are mentioned in the below link.

https://answers.dynatrace.com/spaces/148/uem-open-q-a_2/questions/176301/frontend-server-connecting-error.html

Regards,

Babar

0 Likes 0 · ·

@babar,

Yes. It is the same in webstart client as well.

The same issue persists.

0 Likes 0 · ·
Manus V. avatar image
Manus V. answered ·
@Babar Q.

I tried restart Frontend server multiple times as well / cleared the client cache as well under C:\Users

The error is same with the web client.

i tried installing client on same host and on different host, the error is same.

Share
10 |2000000 characters needed characters left characters exceeded

Up to 10 attachments (including images) can be used with a maximum of 50.0 MiB each and 250.0 MiB total.

Manus V. avatar image
Manus V. answered ·

@Joseph M. H.

I see below error messages in client.log

2018-11-14 14:37:06 INFO [DefaultConnectionEstablisherJob] unable to establish connections because of following errors:
IOException: Unable to connect to localhost:2021 because of the following exceptions: Unable to connect to localhost:2021, Unable to connect to localhost:2021 because of: ConnectException: Connection refused: connect
2018-11-14 14:37:06 INFO [ServerConnectionTester] ...connection test failed
2018-11-14 14:37:06 WARNING [ServerConfigurationComponent] Settings seem to be erroneous, the connection test failed. Please ensure that the Frontend Server has been started.
2018-11-14 14:37:12 INFO [ServerConnectionTester] Running connection test...
2018-11-14 14:37:14 INFO [DefaultConnectionEstablisherJob] unable to establish connections because of following errors:
IOException: Unable to connect to localhost:2021 because of the following exceptions: Unable to connect to localhost:2021, Unable to connect to localhost:2021 because of: ConnectException: Connection refused: connect
2018-11-14 14:37:14 INFO [ServerConnectionTester] ...connection test failed
2018-11-14 14:37:14 WARNING [ServerConfigurationComponent] Settings seem to be erroneous, the connection test failed. Please ensure that the Frontend Server has been started.
2018-11-14 14:37:19 INFO [ServerConnectionTester] Running connection test...
2018-11-14 14:37:21 INFO [DefaultConnectionEstablisherJob] unable to establish connections because of following errors:
IOException: Unable to connect to localhost:2021 because of the following exceptions: Unable to connect to localhost:2021, Unable to connect to localhost:2021 because of: ConnectException: Connection refused: connect
2018-11-14 14:37:21 INFO [ServerConnectionTester] ...connection test failed
2018-11-14 14:37:21 WARNING [ServerConfigurationComponent] Settings seem to be erroneous, the connection test failed. Please ensure that the Frontend Server has been started.

1 comment Share
10 |2000000 characters needed characters left characters exceeded

Up to 10 attachments (including images) can be used with a maximum of 50.0 MiB each and 250.0 MiB total.

Hello @Manus V.

Nothing is clear in the log instead 'Please ensure that the Frontend Server has been started.

Did you restart the Frontend server and try again?

Did you try to follow the steps I shared with you?

Regards,

Babar

0 Likes 0 · ·
Babar Q. avatar image
Babar Q. answered ·

Hello @Manus V.

Check the following things:

  • Change the localhost with the IP Address and try
  • If you are accessing from the remote client then make sure TCP Port # 2021 opened from your Dynatrace Client to Dynatrace Sever
  • Also restart the Frontend Server Service and try

Also check if listening port is available:

  • Open a command prompt window (as Administrator) From "Start\Search box" Enter "cmd" then right-click on "cmd.exe" and select "Run as Administrator"
  • Enter: netstat -abno. ...
  • Find the Port that you are listening on under "Local Address"
  • Look at the process name directly under that.

Also do the following in case above steps did not work for you.

  • Close all the programs. Go to Run and open %temp% clear this directory.
  • Then go to C:\Users\<youruser>.dynaTrace\ Now delete this directory.
  • Then retry opening the Dynatrace client. Try connecting again.

Regards,

Babar

Share
10 |2000000 characters needed characters left characters exceeded

Up to 10 attachments (including images) can be used with a maximum of 50.0 MiB each and 250.0 MiB total.

Joe H. avatar image
Joe H. answered ·

Are you sure you're running the same version of the client as the Server?

Can you verify for the servername you've specified "localhost" in the client?

I would inspect the client.0.0.log file and see if there's any helpful messages. This is located in <HOME_DIR>/.dynatrace/.

Share
10 |2000000 characters needed characters left characters exceeded

Up to 10 attachments (including images) can be used with a maximum of 50.0 MiB each and 250.0 MiB total.

Manus V. avatar image
Manus V. answered ·

Infact the Client and server are installed on the same machine.

I have included all the necessary ports in the inbound rules for the firewall problem.

2021, 8020, 8021, 6698, 9999, 9988

Share
10 |2000000 characters needed characters left characters exceeded

Up to 10 attachments (including images) can be used with a maximum of 50.0 MiB each and 250.0 MiB total.

Joe H. avatar image
Joe H. answered ·

Did you try running the client on the host where PSM is running? This sounds like a firewall issue. Remember, that the client connects on port 2021.

Share
10 |2000000 characters needed characters left characters exceeded

Up to 10 attachments (including images) can be used with a maximum of 50.0 MiB each and 250.0 MiB total.